A mi villanyautónk jobb mint a Tesla

2016.05.10. 16:32

Maga Fikri Isik, a török tudományos, ipari és műszaki miniszter jelentette ki, hogy a Pehlivan Elektrak nevű elektromos jármű jobb és biztonságosabb a Teslánál. Ha bárki más állít ilyet, egyszerűen csak kinevették volna a körülötte állók, de ha egy miniszter mond bődületes baromságot, arra felfigyel a világ.

A Pehlivan Elektrak amúgy tisztességes kísérleti jármű, amelyet tizenhat egyetemi diák ütött össze a TÜBITAK, a török tudományos és kutatási bizottság támogatásával. Nagyrészt karbonszálas műanyagból készült, virsligumikon gurul, vagy 200 kilogrammot nyom, a csúcssebessége 110 km/h, száz kilométert megy csak villannyal, és van benne valamiféle hatótávnövelő motor is. Erre mondta a miniszter, hogy a jármű magában hordoz egy töltőállomást is. A piros jármű megbízhatóan működik is, nemrég tért vissza egy hosszabb Balkán-túráról, de a Teslához hasonlítani – hogy is lehet ezt szépen fogalmazni – elég együgyű ötlet volt. Ezt ráadásul azzal is megfejelte a politikus, hogy azt mondta, most a gyártáshoz keresnek partnert. Hogy a lassú és szűk, láthatóan kézzel összeállított szerzetből miféle sorozatgyártású autó lehet, azt nehéz megjósolni, de csodálkoznánk, ha a Teslánál épp emiatt változtatnának az üzleti terveken.

A török ipari minisztériumról egyébként nem először hallani, hogy légvárakat támogat. Tavaly arról érkeztek hírek, hogy a Saab 9-3-as gyártási jogait vették meg, és helyi gyártást terveznek – készültek is képek egy álcázott, Cadillac BLS formájú prototípusról, de nehéz elképzelni, hogy abból a tervből lehet valami.