Egy vagyont szív fel a Tesla

2016.05.19. 17:33

A legkisebb Teslát ugyan nagyon sokan megrendelték a gyártónál – azok után is 373 ezer megrendelés maradt, hogy 8000-en meggondolták magukat és 4200-an véletlenül duplán rendeltek – de a gyártás beindítása itt sem olcsóbb, mint bármely más autógyár esetében. A költségek részvénykibocsátással igyekeznek fedezni.

Ha minden simán megy, a Tesla Model 3 gyártásba kerülhet valamikor 2017 végén, de addig még rengeteg feladat áll a kaliforniai cég mérnökei előtt. Mindenek előtt fel kell szerelniük egy üzemet, ahol már éves szinten százezres nagyságrendben lehet autókat készíteni, és az ilyesmi korántsem olyan egyszerű és olcsó, mint azt gondolnánk. Épp ezért bocsát most ki újabb, másodlagos részvényeket a Tesla, amiből legalább 1,4 milliárd dollár bevételt remélnek. Ez az összeg épp fedezi a gyártás beindításának horribilis költségeit – ráadásul Elon Musk maga is érvényesíti részvény-elővásárlási opciójának egy részét, és újabb 5,5 millió részvényt vásárol, ami további bevételt jelent a vállalat számára.

Az anyagi háttér tehát meglesz, a kérdés most az, hogy időben be tudják-e fejezni a gyártás előkészítését. A 373 ezres rendelési állomány ilyen szempontból inkább probléma, mint jó hír, hisz ez azt jelenti, hogy belátható időn belül le kell gyártani ekkora mennyiséget a Model 3-ból az elvárt minőségben – márpedig ez egy közepes méretű autógyárnak is több mint két évébe telne. Magyarán ebben a helyzetben tévedni, rontani már nemigen lesz idő – ráadásul a Model 3-nak már nyereséget kell hoznia, hisz az az egyetlen, ami fedezetet jelenthet az eddig kibocsátott részvényekre.