Nem jár ingyen villany a kis Teslához

2016.06.01. 11:50

A Tesla Model S egyik vonzó tulajdonsága, hogy nem csak autót kapnak a vásárlók, de ingyen töltési lehetőséget is a gyártó gyorstöltő-hálózatán. Ám ez a lehetőség az olcsó Model 3-asokhoz már nem jár.

Ez az apróság a Tesla részvényeseinek éves közgyűlésén derült ki. Elon Musk, a cég alapítója és vezérigazgatója azt mondta, csak úgy tudják tartani a Model 3 árát, ha a csomag nem tartalmazza az ingyenes töltési lehetőséget a Supercharger hálózaton. A cégvezető egy aggódó Model S tulajdonos kérdésére válaszolt így, aki arra volt kíváncsi, hogy hogyan kezeli a Tesla több százezer Model 3 felbukkanását a gyári töltőhálózaton. Musk persze azt is hozzátette, hogy a Model 3-asokhoz is megvásárolható lesz az ingyen töltés lehetősége, felárért.

Musk szerint a mindennapi használathoz nincs is szükség a gyorstöltésre. „Sokkal hatékonyabb otthon, vagy a munkahelyen tölteni az autót. Ha kiszámoljuk a ráfordított időt és energiát, kiderül, hogy az esetek többségében nincs értelme Superchargeren tölteni.” - mondja Musk. Ugyanakkor azt mondja, a Model 3 tulajdonosok számára sem lesz túl drága a gyors töltés, mindenképp olcsóbb lesz, mint benzint venni.

A Supercharger hálózaton fél óra alatt tölthető 80%-ra az autók akkumulátora – a Tesla ezzel a megoldással igyekszik biztosítani, hogy Észak-Amerikán belül hasonló mozgásszabadságot élvezzenek a Tesla tuljadonosok, mintha hagyományos autót vezetnének. Ám úgy néz ki, a hálózat már most is a túlterheltség jeleit mutatja: forgalmasabb utak mentén nem ritka a sorban állás egy-egy töltőállomásnál. Nem csoda, hogy a Model S és Model X tulajdonosok aggódnak, hisz már most többször annyi Model 3-ast rendeltek meg, mint ahány Tesla jelenleg az utakat rója, és ezeknek egy jelentős része két-három éven belül az utakon lesz.