Párizsból kitiltják a régebbi járműveket

2016.06.02. 11:28

Meglehetősen váratlanul érintett mindenkit a városvezetés döntése: július elsejétől kitiltják a város belső részeiből az idősebb személyautókat és motorkerékpárokat. A szabály megszegőit durván 11 ezer forintnak megfelelő bírság várja.

Az intézkedés a hivatalos indoklás szerint a párizsi légszennyezettség visszafogását célozza, bár a belvárosban eddig is voltak korlátozások, de korábban a rendszám alapján tiltották bizonyos napokon bizonyos autók behajtását. Az intézkedés, amely az autók esetében 1997-nél, a motorkerékpárok esetében pedig 1999-nél húzza meg a határt, a jelenlegi párizsi járműállomány mintegy 10%-át érinti, de a döntéshozók azt mondják, ez csak a kezdet. A céljuk az, hogy minden 10 évnél idősebb autót kizárjanak a francia főváros központi részeinek közlekedéséből.

Miután kiderült a városvezetés döntése, felbukkantak a kritikusok is. Egyfelől arra hívják fel a figyelmet, hogy egy ilyen döntés a legalacsonyabb bevételű családokat sújtja leginkább, akiknek nincs lehetőségük új, vagy fiatalabb használt autót vagy motorkerékpárt vásárolni. Másfelől semmiféle kivétel nem létezik, azaz a múzeális jellegű régi autók is kiszorulnak Párizsból – például illegális lesz Citroën 2CV-vel közlekedni a város központjában.

Egyelőre nem tudni, hogy később finomítanak-e a szabályozáson, de azt már beígérték, hogy a 35 eurós bírság a szabály megszegőinek csak afféle átmeneti kedvezmény, már 2017 elejétől jelentősen növekszik majd az összeg.