Sportos kisautót tervez a Volkswagen?

2016.06.02. 13:02

A brit Autocar híre szerint a Volkswagennél már dolgoznak az Up! GTI típuson, amelybe a vállalatcsoport új, ezres turbómotorjának erősebbik változata kerülhet. Egy ilyen típusnak nem lenne túl sok versenytársa, ráadásul arculatépítő modellnek sem utolsó egy ilyen sportos, de megfizethető kiskocsi.

Az Audi A3-asban már bemutatkozott az ezres háromhengeres VW motor erősebbik változata. Ez 115 lóerős, 200 Nm csúcsnyomatékkal, amely az egy tonna alatti tömegű, kis homlokfelületű Up!-ból kifejezetten sportos járművet faraghatna. A britek becslései szerint ez a változat akár 8 másodpercen belül elérhetné a százas tempót, a végsebessége pedig 200 km/h körül volna. Az erősebb motorhoz persze feszesebb futómű, nagyobb felnik és látványos optikai tuning is járna.

Az Up!-ból korábban határozottan hiányoztak az erőteljesebb motorok: a háromhengeres ezres 60 vagy 70 lóerős változatával volt elérhető. Csak az idén bővült a választék a turbós ezres gyengébbik, 90 lóerős változatával, de az az érzésünk, ha a VW nem szánná rá magát a sportváltozat elkészítésére, a tuningipar biztosan hamar ráállna a turbós Up!-ok teljesítményének növelésére, hisz a motorban láthatóan bőven van még könnyen mozgósítható tartalék.