Befér a Mini egy Minibe?

2016.06.04. 15:00

Az autóiparban megfigyelhető trendek szerint egy-egy modell az évek, évtizedek során jelentősen meghízik. Elég csak a Volkswagen Golf első és hetedik generációját egymás mellé állítani. Vagy éppen megnézni, hogyan változott az idők alatt a Mini. Néhány holland megszállott ezt a növekedést szemléltette úgy, hogy annál látványosabban már aligha lehetne.

Megépítették ugyanis az 1959-es Mini Morris Minor replikáját kartondobozból – törekedtek a teljesen pontos mérethűségre. A munkát valamelyest nehezítette, hogy egy 2010-es Countryman belsejébe pászították be a közel hatvanesztendős elődöt.

Aki a számokra kíváncsi, annak azt is elárulták, hogy a Countryman 34 százalékkal hosszabb, 43-mal szélesebb és 16 százalékkal magasabb is a Morris Minornál. Súlyban pedig több mint duplája, hiszen a 620 kilogrammhoz képest itt már 1335-ről beszélünk. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a karton-Mini orra kicsit összenyomódott a bekebelezés közben.

Az utód persze nem csupán méreteiben tér el a klasszikus Minitől. Huszonhét helyett már csak 11,9 másodpercre van szüksége a 0-100 km/h-s sprinthez, a 115 km/h-s végsebesség pedig alapkivitelben is 175-re módosult. Az pedig már megint más kérdés, hogy kinek melyik értelmezésben tetszik a Mini.

Forrás: Practical Classics