Húszmillió önvezető autó találhat gazdára évente

2016.06.13. 06:07

Évente mintegy 21 millió önvezető autó találhat gazdára 2035-től. Ez derül ki legalábbis az IHS Automotive elemző cég kutatásaiból. Szerintük az Egyesült Államok jár majd élen ebben a szegmensben, de Japánnak is fontos szerep juthat. A piac nagyságából adódóan pedig Kína is meghatározó lesz.

Több nagy autógyártó is az évtized végére, azaz 2020-ra ígéri, hogy piacra dobja első sorozatgyártású autonóm járműveit. Innentől kezdve nyilván szükség lesz időre a felfuttatáshoz. Egil Juliussen, az IHS Automotive kutatási igazgatója szerint 2025-re a világszintű eladások elérhetik a hatszázezer példányt.

2025 és 2035 között aztán felgyorsulhat a növekedés üteme, az emberi beavatkozás nélkül közlekedő autók egyre inkább elfogadottak lesznek, és egyre többen lesznek hajlandóak ilyen technológiáért fizetni. De természetesen nemcsak a magánvásárlók, hanem a különböző telekocsi-szolgáltatók körében népszerűek lehetnek az autonóm járművek.

Annyit azért hozzátettek az IHS szakemberei, hogy az önvezető autók elterjedése nem lesz kihívásoktól mentes. A legfontosabb kérdések közt szerepel a megfelelő jogszabályi keretek kialakítása, az önvezérlő rendszerek biztonsága és feltörhetősége, valamint a szoftverek stabil működése. Az emberek ugyanis csak biztonságosan, megbízhatóan üzemelő megoldásokkal lesznek meggyőzhetőek.