Száguldó műalkotás eladó

2016.07.01. 10:57

Az öreg autók átépítése komoly iparág Észak-Amerikában, de ilyet ott is ritkán lát az ember. Az 1952-es Buick olyan, mintha valami dieselpunk képergényből ugrott volna elő. Mellesleg sebességi rekordok döntögetésére is alkalmas.

Az első ötvenhat évben úgy tűnt, ennek a Buick Super Rivierának is átlagos pályafutása lesz. Egy fészerben akadtak rá 2008-ban – akkor kezdődtek az izgalmak. Egy Jeff Brock nevű benzinvérű szobrász és autóversenyző kaparintotta meg, és alakította lepattant vén cirkálóból egyedi műalkotássá, amely mintegy mellesleg öt évvel később már sebességi világrekordot állítot fel a maga kategóriájában. Hihetetlennek tűnhet, de az eredeti motorjával – egy 4,3 literes soros nyolchengeressel – 165,735 mérföldes óránkénti sebességet ért el, ami úgy 266 km/h-nak felel meg. Hihetetlen, ahhoz képest, hogy eredetileg úgy 140 km/h-t volt képes elérni.

A kopottas hatású, szegecselt, de lakkozott, alacsony tetős gép ezen felül sokmindenre persze nem alkalmas jelen formájában. A minimális hűtés, a csúcsos réz-idomokra cserélt lámpák és a lefedett első kerekek miatt utcán menni biztosan nem lehetne vele, de versenypályából is csak az egyeneset kedveli, így ahhoz, hogy valaki megadja érte a 195 ezer dolláros – mintegy 55,5 millió forintos – vételárat, amit most kérnek érte,  nagyon bele kell szeretni. Szerencsére ez nem lehetetlen, hisz Bombshell Betty – így nevezte el az alkotója – igazi egyéniség.