Rámennek a zöldítésre a németek

2016.07.04. 06:08

Komoly változások várhatóak a környezetvédelmi normákkal kapcsolatos szabályozásban Németországban. Annyira határozott előírásokat alakítanának ki, hogy az autógyártóknak mindenféleképpen az elektromos járművek gyártása felé kelljen mozdulniuk.

A kidolgozás alatt álló dokumentum Klímavédelmi Terv 2050 munkanéven fut. Eszerint 2030-ra a teljes modellpalettára vetített károsanyag-kibocsátási adatokat 45 százalékkal kellene csökkenteniük a gyártóknak. Ez ráadásul a személyautókra vonatkozó, enyhébb irányszám: teherautóknál 54 százalékot kell majd faragni.

Az ország vezetői az elektromos- és hibridautók használatát és gyártását igyekeznek fellendíteni, miközben a külföldi olajtól való függőséget csökkentenék. Jelenleg 55 milliárd dollárnak megfelelő összegeket költenek évente olajimportra, miközben elektromos autóból csupán 25 ezer, hibridből 130 ezer fut az utakon. Összehasonlításképp: benzinesből 30 milliót, dízelből 15 milliót használnak.

Angela Merkel kancellár korábban azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra egymillió villanyautó legyen forgalomban, 2030-ra pedig ennek a hatszorosát szeretnék látni az utakon. A jelenlegi tendenciákat vizsgálva azt láthatjuk, hogy ezt igen nehéz lenne teljesíteni, ezért sem lenne meglepő az új szabályozás bevezetése.