Pirosra, fehérre és zöldre festettek izlandi utakat

2016.07.16. 18:04

Izland látványos lépésekre készül, hogy mentse madarait. Konkrétan a sarki csérről van szó, amelynek épségéért akár az utakat is átfestik a szigetországban.

A sarki csér elképesztő állat. Képes oda-vissza lerepülni minden évben a két sark közti távolságot, csak azért, hogy az Északi-Jeges-tenger nyara után a déli-sarki nyarat élvezze. Évi 70 ezer kilométert vándorol, hogy elkerülje a telet a sarkokon, ahelyett, hogy maradna mondjuk Patagóniában vagy Izlandon, ahol egész évben kellemesen hűvös van.

Mint a vonulási útjának egyik fontos állomásán, Izlandon gyakran előforduló madárnak számít. Gyakran pihen meg például az aszfalton, ami rengeteg gázoláshoz vezet. Helyi biológusok szerint egyszerű a képlet: egyrészről az aszfalt melegebb, mint a környezet, másrészt szürkés hátuk és fekete fejük miatt rejtőzködni sem rossz terep nekik az út. Ezzel van a baj, ugyanis rengeteget ütnek el belőlük az amúgy nem túl népes országban. A szakértők azt mondják, egyetlen megoldás van, olyan színűre festeni az utat, ami elriasztja csért az úttól, de legalább nem vonzza oda, és láthatóbbá teszi az autósok számára.

Első körben élénkzöld, piros és fehér színűekre festettek néhány útszakaszt. Ez most a tesztkör, a következő vándorlási szezonban, azaz jövő nyár végén/ősszel pedig más színekkel próbálkoznak majd. A szándékuk komoly, ha projekt sikerrel jár nem kizárt, hogy pár éven belül az egész szigeten beszíneződnek majd az utak arra az időszakra, amíg a sarki csér Izlandon pihen.