Nyolcszáz millás autót zúztak a Nordschleifén

2016.07.19. 11:35

Mondhatni mindennapos eset, hogy valaki autót tör a Nürburgring Nordschleifén, az azonban ott sem esik meg gyakran, hogy egy 2,8 millió euró értékű ritkaság válik ronccsá a szalagkorlát áttörése közben. Most azonban épp ez történt: legerősebb, és egyben legritkább Koenigsegg modell, az 1361 lóerős és ugyanennyi kilós One:1 esett áldozatul a legendásan kiszámíthatatlan pályának.

A One:1, amely arról kapta a nevét, hogy minden egyes kilójára jut egy lóerő, összesen hét példányban készült – beleértve a prototípust is – és ezek közül ez volt a második. Úgy tudjuk, a gyáriak az utcai autók körrekordját igyekeztek megdönteni, de még csak az autó beállításánál tartottak, amikor a baleset megtörtént. A felvételek alapján nehéz elképzelni, hogy a karbonvázas autót még lábra tudják állítani, bár egy ilyen árú jármű esetében semmi sem lehetetlen, hisz a javítás, vagy akár a teljes újjáépítés is sokkal olcsóbb, mint amennyibe az autó került.

Egyes hírek szerint elképzelhető, hogy a One:1 helyett az Agera RS-sel próbálják beállítani az új körrekordot a Nordschleifén, amely ugyan kisebb teljesítményű – 1160 lóerős – de a gyáriak szerint kanyarban akár 1,75 g oldalgyorsulás is elérhető vele, és ami még lényegesebb, mivel 25 példány készül belőle, sokkal kevésbé számít ritkaságnak.