Norvégia víz alatti autópályát épít

2016.07.26. 13:33

Gyönyörű tájak, sarki fény és hűvös éghajlat - először ezek jutnak eszünkbe, ha az északi országra gondolunk. A partvidék legmeghatározóbb földrajzi különlegességei a fjordok. A hatalmas sziklafalakkal határolt mély öblök viszont nagyban nehezítik a közlekedést. Ennek a bosszantó problémának a megoldására dolgoztak ki szokatlan tervet a norvégok.

Víz alá vinnék az autópályát. Csövekben. Merész és formabontó elgondolás, de a mérnökök szerint működhet. A csövek pontonokon lógnának a víz alatt, körülbelül harminc méteres mélységben. Ahol a tengerfenék mélysége engedi, drótkötelek stabilizálnák őket. Azért van szükség erre a nem épp szokványos megoldásra, mert az alagutak és hidak építését a táj nem teszi lehetővé. A tengerfenék helyenként túl mély ahhoz, hogy kivitelezhető vagy költséghatékony legyen a híd- vagy alagútépítés.

Természetesen vannak még problémák és megválaszolatlan kérdések: most még nem tudni, hogy a pontonos rendszer hogy bírja majd a durva időjárást és az ár-apály változásokat. A mérnökök szerint még hosszú tesztidőszakra lesz szükség.

A norvég kormány ugyanakkor nagyon komolyan gondolja ezt, 7 125 milliárd forint értékű norvég koronát különítettek el a projektre, aminek megvalósítása 2035-re várható.