Talpra állt Elvis BMW-je

2016.07.30. 12:39

Elvis BMW-je nem marad zombiírtuk két éve erről az 507-esről. Akkor indult a munka az autón, ami még Elvis nélkül a múltjában is nagy érték volna. Két éve még egy szép múltú rozsdakupac volt, egy alapos müncheni kezelés után ma viszont olyan, mint mikor a zenész először beleült.

Az 507-es volt a BMW első roadstere, amihez hasonlót azóta is csak a Z-sorozattal csináltak. Akkoriban viszont egész más szintre pozícionálták az autót, mint ahova ma egy Z4-et, így annyira nem meglepő, hogy az 1956 és 1959 között gyártott típusból mindössze 252 darab készült. Ez a konkrét példány a 70079-es alvázszámmal készült, eredetileg fehérben. 1957 szeptemberében gyártották, volt kiállítási darab a Frankfurti Autószalonon, tagja volt az újságíróknak szánt tesztflottának, majd '58 decemberében az akkor épp Németországban szolgáló Elvis Presley vette meg.

Az autót sokáig nem élvezte az akkoriban vitathatatlanul világsztár zenész. Még 1959 nyarán átfényeztette pirosra. Állítólag szimplán azért, mert rendszeresen rúzzsal írt üzeneteket hagytak neki rajongói a fehér fényezésen. 1960-ban aztán lejárt Elvis szolgálati ideje, hazament Amerikába, de az autót nem vitte magával. Két évvel később mégis utána ment, de már egy New York-i Chrysler-kereskedő tulajdonaként. Tőle vette meg egy alabamai autóversenyző, aki GM hátsó hidat és egy Chevrolet-féle V8-ast épített bele. Tőle került Jack Castor repülőmérnökhöz/autóbolondoz, aki rövid használat után egyszerűen letette egy hangárba pihenni. Állítólag tervezte, hogy majd restaurálja, de egészen addig nem lett a tervből elhatározás, míg megtudta, ez egyszer Elvisé volt.

2014-ben indult a restaurálás, amelynek minden jól dokumentált lépését végig lehet követni a BMW honlapján. A munkát Münchenben, a BMW saját szakemberei végezték. Miután Kaliforniából visszaért Németországba, két hétig múzeumi tárgyként funkcionált az autó, készült róla egy szuperfelbontású képgaléria, majd a rövid kiállítás után nekiestek a restaurátorok. A cél az '57-es állapot visszaállítása volt, így a Chevrolet V8-asa természetesen nem maradhatott, ahogy a többi mókolásnak sem maradt nyoma. Sőt, még a fényezés is fehér lett, épp olyan, amilyen akkor volt, amikor Elvis a szolgálata idején átvette.

Az idős tulaj nem gondolkozik árverésen, használni készül a hosszú pihenő után felújított 507-est. A közönségtől persze nem vonja meg, ha már nagy híre lett a restaurálásnak. Első körben a Pebble Beach Concours d'Elegance-on lesz kiállítva augusztus 21-én.