Betiltották a Volkswageneket Koreában

2016.08.02. 11:10

Májusban kezdtek vizsgálódni a dél-koreai hatóságok a VW ügyében, de már júniusban letartóztattak a cég egyik helyi vezetőjét, most pedig gyakorlatilag beszüntették a német vállalatóriás modelljeinek értékesítését az országban azzal, hogy visszavonták nyolcvan modell típusengedélyét, sőt, a már eladott autók nagy részének használhatóságát is érinti a lépés.

Összesen mintegy 209 ezer Audi, Bentley és VW modell maradt típusengedély nélkül az országban, a Volkswagen csoport által az elmúlt kilenc évben értékesített autók 68%-a. A németeknek ezeket a régebbi modelleket, és az újonnan forgalmazottakat is újra kell típusengedélyeztetniük, és egy ilyen eljárás minimum három hónap, azaz a VW kereskedéseket novemberig gyakorlatilag ellehetetleníti a döntés. Ehhez képest a mintegy 16 millió dolláros pénzbüntetés szinte mellékesnek tűnik.

A Volkswagen jogi lépéseket fontolgat. Egyrészt a rendelkezés végrehajtásának felfüggesztését kérelmezik, másrészt fontolgatják, hogy bíróságon is megtámadják a döntést. Ám valószínű, hogy ezzel együtt nem lesz egyszerű ellensúlyozni a kárt. A Volkswagen az elmúlt öt évben gyorsan növekedett Dél-Koreában – a forgalmát megháromszorozta ezen időszak alatt – de a dízelbotrány helyi utórezgése jelentősen visszavetheti a cég növekedését ezen a korábban zárt, és még mindig a helyi gyártók által uralt piacon.