Rendezett járműelektronikai adatkezelést sürget az ADAC

2016.08.21. 06:35

A járműinformatikai adatgyűjtés áttekinthetőbb kezelésének bevezetésére tett javaslatot a német autóklub, az ADAC. Azt mondják, mindenki számára legyenek elérhetőek az olyan alapvető információk, mint a meghibásodási adatbázis.

Az elmúlt hónapokban egyre hevesebb vita bontakozott ki autóipari szakértők körében arról, hogy valójában mennyi adatot is gyűjtenek be az autógyártók a járművektől, illetve, hogy a begyűjtött adatok köréről megfelelően tájékoztatják-e a felhasználókat. Tekintettel a hálózatra kapcsolt járművek terjedésére, az ADAC szükségesnek tartja a gyártó által gyűjtött adatok listájának interneten való közzétételét minden egyes autó modellre. A járműtulajdonosok számára pedig az ADAC véleménye szerint lehetővé kell tenni az adatokhoz való hozzáférést saját célra, illetve a jármű működéséhez elengedhetetlenül szükséges adatok kivételével az adatgyűjtés letiltását.

Az ADAC a járművekről begyűjtött adatokat öt osztályba javasolja sorolni a felhasználó és a gyártó számára más és más hozzáférési jogosítvánnyal. Az alapvető üzemeltetési információkat és a meghibásodási adatbázist például a gyártótól függetlenül viszonylag egyszerű eszközökkel bárki számára könnyedén elérhetővé kell tenni - írja az ADAC javaslata. A motorvezérlési és indításgátló adatokhoz viszont csak márkaszervizekben lehessen hozzáférni. Az olyan információkhoz pedig, mint például a légzsákok működésbe hozásának kiváltó oka, csak a jármű fejlesztői számára kell hozzáférést biztosítani. Szükség lenne emellett egy olyan információ-kategóriára is, amely csak az alkatrész és részegység beszállítók számára engedi meg a hozzáférést.