Üzlet lesz a Google önvezető autójából

2016.08.29. 17:24

Lassan évtizedes program a Google robotpilóta-fejlesztése, és sokáig az sem volt egyértelmű, hogy pontosan mi a terv a kész rendszerrel. Ám most felvettek egy szakembert, akinek kifejezetten az lesz a feladata, hogy kiagyalja az egyre tökéletesebb termékhez az üzleti tervet.

Shaun Stewart korábban az Airbnb-nél dolgozott, most pedig igazgatónak nevezték ki a Google önvezető autós részlegénél, nem titkoltan azzal a céllal, hogy dolgozza ki a módszert, amivel az autonóm autóból vonzó és nyereséges termék lehet. Biztosat egyelőre nem tudunk, de korábban több olyan pletykát is hallottunk, hogy valamiféle robot-bérautó szolgáltatást építenének az önvezető járművek köré, amelyet valószínűleg egyszerűen egy mobil-alkalmazással lehetne igénybe venni.

Persze akad még néhány kérdés, például hogy hogyan épít a Google elegendő önvezető autót, sikerül-e jogi szempontból rendezni a szolgáltatás státuszát, és hogy mit szólnak majd a profi személyszállítás résztvevői – például a taxisok és taxivállalatok – az olcsó, robotizált konkurenciához, de az már egyértelmű, hogy a Google viszont szeretné látni a technológiába fektetett pénzét.