Egyedi műalkotás 7-es BMW-ből

2016.09.06. 13:08

A BMW-nél régi hagyomány, hogy művészeket kérnek fel egy-egy autó kidíszítésére – így keletkezett az évek során több tucatnyi Art Car, amelyeket a BMW aztán időről időre kiállít. Az egyik leglátványosabb ezek közül talán az az 525i, amelyet a dél-afrikai törzsi művész, Esther Mahlangu díszített jellegzetes, színes mintázattal.

Most, 25 évvel később a BMW Individual kérte fel a művészt, hogy készítsen dekorációt egy 740Li belsejébe. Az eredeti 525i Art Carral szemben itt kívülről semmi különös nem látszik, Mahlangu asszony az ajtók tetején és a műszerfal teljes szélességében végigfutó, normál esetben is valamiféle dekorációs betéttel burkolt felületekre készített új, színes mintázatot. Természetesen ez is egyedi, ahogy a művésznő minden alkotása, de ez nem olyan elérhetetlen, mint a BMW Art Car-jai.

Ezt a jobbkormányos autót ugyanis árverésre készítette a BMW Individual: a Londoni Frieze Art Fair keretei közt tarják az aukciót, amelyen megvásárolható lesz. A bevételt a BMW természetesen nem tartja meg – számukra nyilvánvalóan az is elegendő nyereség, hogy a festővászon ezúttal az ő autójuk volt – az autó árát gyermekek fejlődésének elősegítésére fordítják.