A Porsche keményen beleszállt az ausztrál sebességkorlátozásokba

2016.09.11. 13:38

Ausztrália Északi területén egy több mint háromszáz kilométeres aszfaltcsík szeli át az úgynevezett Outbacket. Ezen az úton mindeddig nem volt sebességkorlátozás, mindössze az útviszonyoknak megfelelő közlekedésre hívták fel az autósok figyelmét. Ez azonban most megváltozik.

A frissen megválasztott vezetés ugyanis az ott élők, valamint a nagy autómárkák tiltakozása ellenére is azt tervezi, 130 km/h-s korlátozást vezet be az érintett szakaszra. Az Északi terület első embere, Michael Gunner úgy fogalmazott, a rendőrökkel és egészségügyi szakemberekkel egyeztetve jutottak arra a következtetésre, hogy korlátozás nélküli zónáknak nem kellene létezniük.

Ezekbe az elképzelésekbe szállt bele keményen a Porsche. A német sportkocsigyár ausztráliai kirendeltségének PR-vezetője szerint nem a sebesség a halálos baleset elsődleges oka. Paul Ellis elmondta: párbeszédet kellene folytatni a tragédiák okairól. Szerinte azt mondani, hogy a sebesség öl, butaság. Sokkal inkább a rossz sofőrök ölnek.

Ellis ezt követően még tovább ment: az ilyen döntések visszavetik a helyi autógyártást. Távol tartják a külföldi gyártókat, akik pénzt pumpálhatnának az ausztrál iparba. Mint tudjuk, a szigetországban a közelmúltban egymás után jelentette be a General Motors, a Ford és a Toyota, hogy leállítja az ottani munkálatokat.

Némi ellentmondást jelent ugyanakkor, hogy a tervek szerint az autógyártók a jövőben is mentesülhetnének a korlátozás alól. A tesztekhez kiválthatnának egy külön engedélyt, ami feljogosítaná őket a száguldásra.