Ezek jönnek, ha ég a ház

2016.09.15. 16:41

Az államtitkár negyven új eszközt és négy felújított gépjárművet adott át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF), tizennégy megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, valamint négy önkéntes tűzoltó egyesületnek. Az eszközök összértéke megközelíti a 2,3 milliárd forintot.

Az új eszközök között tizenöt gépjárműfecskendő van, ezeket a járműveket tűzoltási és műszaki mentési feladatok elvégzésénél is jól lehet alkalmazni. Egy autó négyezer liter vizet tud szállítani, ára 132,5 millió forint.

Kontrát Károly közlése szerint az eszközök átadása több éve tartó, tervszerű fejlesztés eredménye. A tizenöt gépjárműfecskendőt magyar munkaerő alkalmazásával gyártották - hangsúlyozta, hozzátéve: a prototípust 2014-ben mutatták be.

Az államtitkár megjegyezte, hogy hosszabb távon 108 ilyen gépjárműfecskendőt szereznek be 14,5 milliárd forint értékben. A magyar és európai uniós forrásokból finanszírozott bővítés jelentős fejlődést eredményez, a járművek egy egységes, modern védelmi rendszer alapjait képezik - tette hozzá.

A negyven új eszköz között egy konténerszállító gépjármű, egy konténerszállító pótkocsi, valamint hat árvízvédelmi konténer is található, ezek mobilgátak és egyéb árvízvédelmi eszközök szállítására és tárolására alkalmasak, értékük összesen több mint 130 millió forint.

Átadtak hét összecsukható, univerzális, saját fejlesztésű konténert is. Ezek hőszigeteltek, és nyolc embert lehet bennük tartósan elhelyezni, mivel emeletes ágyakkal és bútorokkal szerelték fel őket. Egészségügyi konténert is beszereztek, a 14 millió forintos berendezés hőszigetelt, klimatizált, könnyen fertőtleníthető. Gyorsan lehet telepíteni, és biztonságosan végezhetők el benne az egészségügyi vizsgálatok.

A negyven új eszközön kívül Kontrát Károly négy felújított gépjárműfecskendőt is átadott, ezeket a mórahalmi, a kőteleki, a hosszúperesztegi, valamint a nagykállói önkéntes tűzoltó egyesület kapta. Az 1993-94-ben gyártott járművek teljes tűzoltástechnikai rendszerét modernizálták, a felújításra 34 millió forintot fordítottak.

A kiadott sajtóanyagban azt írták, hogy az OKF középtávú stratégiai tervei közül az egyik legfontosabb a katasztrófavédelem eszköz- és járműállományának megújítása. A munka 2012-ben kezdődött és várhatóan 2022-ig tart. Az elavult járműveket újakra cserélik, így néhány év múlva már egységes lesz a járműpark, és csökken az átlagéletkora is, amely jelenleg tizenhárom év.

A frissen átadott eszközök és járművek rendszerbe állításával tovább erősödik Magyarország tűzvédelme, a lakosság élet- és vagyonbiztonsága, hatékonyabbá válnak a katasztrófavédelmi beavatkozások - olvasható a közleményben.