Fiat 124 Spider gyanúsan durva hanggal

2016.09.21. 06:15

A Mazda soha nem készítette el az MX-5 gyári sportváltozatát, de most, hogy az olaszok számára is gyártják a sportkocsi egy változatát Fiat 124 Spider néven, ebből készül Abarth kivitel. Ezen a videón már a 124 R-GT néven ismert autó egy prototípusa látható, akció közben.

A becsövezett, kupétetős, alapvetően raliversenyzésre szánt gépet tanulmányautóként már tavasszal, Genfben megmutatták, látványos, vörös-sárga festéssel, de akkor még nem volt biztos, hogy lesz belőle valami. Mindenesetre már ott kiderült, hogy a motort lecserélték – a Fiat nagyobbik, 1,8 literes négyhengeres turbómotorja kerül bele – ami itt durván 300 lóerőt ad le. A gyári manuális váltót sem tartották meg, amely aligha bírná el a megnövekedett nyomatékot, ehelyett hatfokozatú szekvenciális versenyváltó kerül a 124-esbe.

Úgy néz ki, a tavaszi tanulmány nem csak üres ígéret volt, legalábbis a videón tényleg durva a hangja, és szépen megy keresztbe, bár azt egyelőre nem tudni, hogy mikorra készülhet el – talán a 2017-es szezonban már elindíthatják valahol, akár gyári színekben. Ezzel két legyet is üthet az Abarth egy csapásra: övék lenne a ralimezőny leglátványosabb, és talán legjobb hangú versenyautója, de emellett felidézhetik az elődmodell legendáját is, amely szintén Abarth színekben sikeres versenyautó volt bő negyven éve – 1975-ben európabajnoki címet is nyertek vele.