Kikötőüzemeltető érdeklődik a Hyperloop iránt

2016.10.16. 15:48

Konténereket továbbítana a kikötőben horgonyzó hajók és egy szárazföldi lerakat között a csőben sikló óriáskapszulákkal, a hyperlooppal a világ harmadik legnagyobb kikötőüzemeltetője, a dubaji DP World Group, amely 50 millió dolláros tőkeinjekcióval adott újabb nagy lökést a futurisztikus terv megvalósulásának. 

vttre

A Los Angeles-i székhelyű startupcég, a Hyperloop One csütörtöki közleménye szerint az újabb befektetéssel, amelyről még augusztusban írtak alá megállapodást, immár 160 millió dollár áll rendelkezésre a terv megvalósításához. A vállalkozás 2017 első negyedében tervezi végrehajtani a nevadai sivatagban az első komplett kísérletet az újszerű szállítóeszközzel, amelynek ötlete Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX űripari magánvállalkozás vezetőjének agyából pattant ki 2013-ban. Egy részleges kísérlet sikerrel végződött májusban.

the-first-major-hyperloop-test-was-a-success

Musk elképzelése szerint a közlekedési rendszer hatalmas átmérőjű csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban utaztatná az embereket vagy árukat óránként 1200 kilométeres sebességgel. A lebegő mágnesvasút-technológián alapuló rendszer teljesen automata lenne és elektromos árammal működne. Elon Musk úgy véli, a rendszer gyorsabb, biztonságosabb, olcsóbb és hatékonyabb közlekedési eszköz lenne, mint például a Los Angeles és San Francisco közötti, fejlesztés alatt álló nagysebességű vasútvonal. A vállalkozó 30 perc alatt szállítaná el az utasokat a két kaliforniai nagyváros között.