2016.10.23. 07:12

Nem kevesebb mint tizennégy alternatív hajtású autót ígér 2020-ig a Kia. A koreai gyártó európai részlegének vezetője, Michael Cole azt mondja: lesznek új elektromos autóik, de a hibridekre, plug-in hibridekre is ráfekszenek. Sőt legalább egy tüzelőanyag-cellás modellt is terveznek.

2016-Kia-Soul-EV-5

Emellett egy kompakt crossovert is bedobnak majd a piacra, hogy megküzdjenek a Nissan Juke-kal, a Renault Capturrel, a Peugeot 2008-cal vagy éppen az Opel Mokkával. Ez a modell reményeik szerint segíthet nekik elérni az évi félmillió eladott példányt Európában. Ennek céldátuma 2018.

Nemcsak ebben a szegmensben szőnek amúgy komoly terveket. A BMW 4-es Gran Coupéjával és az Audi A5 Sportbackkel is szembeszállhatnak. Ebben a 2011-ben bemutatott GT tanulmányon alapuló sorozatgyártású négyajtós kupéra támaszkodnának. A hírek szerint ezt hátsókerékhajtással és 3,3 literes, ikerturbós V6-ossal szerelhetik - a motort a Genesis G80 Sportból ismerhetjük.

Cole a tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: nekik ezek nem csupán számok. Azokat mindig új termékek köré építik. Meglátjuk, hogy a következő négy évre kitűzött célokból mennyit tudnak megvalósítani. Mindenesetre azt jól tudjuk, hogy a villanyautózást már eddig is komolyan vették. Hogy mire jó jelenleg egy elektromos Soul, azt az e-Tap2 kiválóan megmutatta.