2016.11.05. 07:06

Miközben Magyarországon a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázattal igyekszik megtolni az elektromosautó-eladásokat, a Renault-Nissan egészen másképp közelíti meg a kérdést. A vállalatcsoport első embere, Carlos Ghosn arról beszélt, hogy egy igazán olcsó villanyautó fejlesztésén dolgoznak.

Ghosn a Párizsban megrendezett Energy for Tomorrow konferencián fejtette ki, hogy céljuk egy olyan elektromos autó gyártása, amely mindenféle kedvezmények és kormányzati ösztönzők nélkül is 7-8 ezer dollár (mintegy kétmillió forint) alatt megvehető lenne. Szerinte egy ilyen modell bemutatásával áttörést érhetnének el a piacon.

Számunkra rossz hír lehet, hogy ezt a modellt kimondottan a kínai piacra szánják. A távol-keleti országban azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra ötmillió alternatív hajtású autó rója az utakat. Összehasonlításként: hazánkban a cél az évtized végére a harmincezres példányszám elérése – persze megközelítőleg sem azonos méretű piacokról beszélünk.

Az olcsóság ugyanakkor nagyon lényeges tényezőnek számít Kínában. A Nissan Leaf ottani megfelelője, a Venucia e30 ugyanis közel 243 ezer jüanba (10 millió forint) kerül, és tavaly mindössze 1273 darabot tudtak belőle eladni.