Új F1-es motort készít a Renault

2016.11.10. 15:58

Amióta 2014-ben érvénybe lépett az új, turbós motorszabályzat, a Renault motorjai nem igazán bizonyultak versenyképesnek, de csak most jutottak el oda, hogy kimondják: a jelenlegi motorban már nincs több tartalék.

energyf1

A nyomasztó Mercedes fölény egyik oka egyértelműen a németek motorja: hamar kiderült, hogy messze jobb, mint a Renault vagy a Ferrari turbós V6-osai, és az erőviszonyok a fejlesztési tilalmak miatt nem is igazán változtak az elmúlt három évben. A Renault mostanáig az immár három éves konstrukcióból igyekezett többet kihozni, de a gyári F1-es csapat vezetője elárulta, hogy jövőre egy teljesen új motort építenek. „Száz százalékig új lesz. A jelenlegi motor fejlesztését lényegében lezártuk.” - mondta Fred Vasseur, majd hozzátette, az új motor ugyan még fejlesztés alatt áll, de már most közel van az elvárt paraméterekhez.

Felmerült a kérdés, hogy a Renault is a Mercedes által feltalált osztott turbófeltöltő alkalmazására áll át, de erre a kérdésre Vasseur nem adott egyértelmű választ. „A Renault saját koncepciója szerint épül a motor, nem kell mások elképzeléseihez alkalmazkodnunk” - mondta, de ez nem jelenti, hogy ne lestek volna el ezt-azt a konkurenciától. Egyértelmű, hogy az új fejlesztéseket a Renault elsősorban saját autóiba szánja, azt azonban nem tudni, hogy ezeket milyen ütemben kaphatja meg a többi Renault motort használó csapat, például a Red Bull, amely a francia motorok jelentős teljesítményhátránya ellenére a Mercedes egyetlen igazán komoly kihívója volt az elmúlt években.