Kidobják Ron Dennist a McLarentől

2016.11.16. 13:06

Úgy néz ki, Dennis abba bukik bele, hogy megpróbálta volna visszaszerezni a szavazati többséget saját cégén belül. Így azonban a vezérigazgatói székétől is búcsúznia kell.

Ron Dennis évtizedekig egyet jelentett a McLarennel: miután 1980-ban egyesítette saját cégét, a Project 4-t az akkor már évek óta eredménytelen McLarennel, és újraszervezte a versenyistálló pénzügyi és műszaki hátterét, tíz világbajnoki címet gyűjtött a Formula 1-ben. Emellett az elmúlt években sikeres sportkocsigyártóvá tette a McLarent, amely ma már a Ferrari, a Lamborghini és az Aston Martin komoly ellenfelének számít a sportkocsik piacán.

A növekedéshez persze pénz kellett, így Dennis csak a cég részvényeinek negyedrészét tartotta meg, 25% Mansour Ojjeh birtokában van, aki a TAG márka tulajdonosa, 50% pedig Bahrein kormányáé. Dennis állítólag megpróbálta kivásárolni tulajdonostársait, de nem tudta összeszedni a megfelelő tőkét, sőt, a dolog fordítva sült el. Dennis, aki 2009 óta már nem irányítja a cég napi ügyeit, kénytelen lemondani minden, a McLarennél betöltött tisztségéről, bár a részvények negyede továbbra is az övé, így az igazgatótanácsnak tagja marad, bár ezek után aligha hagyják beleszólni a döntésekbe.

Állítólag a versenysikerek elmaradása okozza a problémát: a Honda motorjaival a McLaren a mezőny végére sodródott, ami jócskán csökkentette a cég értékét is, az egykor komoly pénzzel beszálló partnerek pedig már nem bíznak abban, hogy Dennis ki tudná vezetni a kátyúból a céget. A McLaren utolsó világbajnoki címét ugyanis 2008-ban szerezte, és az ma már nem ér pénzt, legfeljebb szép emléknek jó.

Az egészben az a szép, hogy Dennisnek egyelőre utódja sincs: úgy küldték szabadságra, hogy közben a McLaren új vezérigazgatót keres.