Sportos óriást mutat a Volkswagen

2016.11.16. 06:06

A Los Angeles Auto Show-ra készítette el a Volkswagen amerikai részlege a helyben gyártott Passat sportváltozatát. A tengeren túli Passat legalább egy számmal nagyobb az európainál, és még nem az MQB platformra épül, de a régimódi piros GTI csíkozás és a fekete aerodinamikai kiegészítők igazán jól állnak neki.

A 3,6 literes, kis hengerszögű V6-os benzinmotor amerikai mércével nem különösebben erős – az efféle nagy családi szedánokban a 280 lóerő a nagyobb, jellemzően hathengeres motoroktól mondhatni átlagosnak számít – de itt sokkal lényegesebb a stílus és a hangolás. Az automata váltónak van sportos és kézi kapcsolású módja is, a 19 hüvelykes felnik, az alacsony profilú gumik és a másfél centis ültetés pedig pontosabb irányíthatóságot, de egyben feszesebb rugózást sejtet.

Elvileg nemigen lehet műszaki akadálya, hogy egy efféle modellt gyártásba küldjenek – a kérdés inkább az, hogy van-e ilyen szándéka az amerikai Volkswagennek. A dízelbotrány költségei miatt cégszerte minden részleg spórolni kényszerül, de a GT-ből egy limitált sorozat nem lehet olyan drága, úgy, hogy különleges alkatrészeket nemigen tartalmaz, különösen ahhoz képest, hogy erősíthetnék vele a márka sportos arculatát. Így nem csodálkoznánk rajta, ha a következő fél év során felbukkanna szinte ugyanez az autó, de már gyártásra készen.