Betilthatják a Renault és a VW gyanús dízeleit

2016.11.29. 14:26

A dízelbotrány érdekes mellékszála, ami most Franciaországban folyik. Azt próbálják kideríteni a hatóságok, hogy a VW és a Renault dízelmotorjai megfelelnek-e az EU-ban érvényes szabályoknak – ha kiderülne, hogy nem, a környezetvédelmi miniszter szerint nem haboznának betiltani ezek forgalmazását.

reanultdieselcheck

Segolene Royal, a francia környezetvédelmi tárca vezetője azt ígéri, a Volkswagen és a Renault dízelek vezérlőprogramjának vizsgálatával már decemberre végezhetnek a nyomozók, így néhány héten belül kiderül, hogy szükség van-e drasztikusabb fellépésre az autógyártókkal szemben. A kérdés persze nem olyan egyértelmű, ahogy azt a politikus sejteni engedte, hisz az ide vonatkozó uniós jogszabály szerint a károsanyag-kibocsátás meghaladhatja a határértékeket bizonyos üzemállapotokban, ha ezzel megelőzhető a motor károsodása. Azaz nem elegendő megállapítani, hogy az adott dízelmotor károsanyag-kibocsátása magasabb, mint a megengedett, azt is bizonyítani kell, hogy ez nem valamiféle motorkímélő üzemmód eredménye.

A Volkswagen dízelmotorjain kívül a franciák a Renault Espace 1,6 literes dízeleit vizsgálja, amelyekkel kapcsolatban még 2015 őszén merültek fel olyan vádak, hogy a nitrogén-oxid-kibocsátásuk sokszorosan meghaladja a szabványban előírt szintet. A Renault szerint a kérdéses dízelmotor tökéletesen megfelel a szabványoknak, ennek ellenére a francia hatóságok vizsgálatot indítottak, ám ennek eddig nem volt semmiféle kézzel fogható eredménye.

Az már most is egyértelmű, hogy a kiskaput kihasználva a legtöbb ma kapható dízel működési idejének egy részében kikapcsolt kipufogógáz-visszavezetéssel üzemel, azaz a határértékeknél magasabb károsanyag-kibocsátással, de az az érzésünk, hogy nem lesz egyszerű bizonyítani, hogy ezzel nem a motor károsodását igyekeznek megelőzni. Így annak ellenére, hogy több piacon, így Franciaországban is igyekeznek kiszorítani a dízelmotoros modelleket, nem valószínű, hogy bármely gyártót el tudnák marasztalni – addig biztosan nem, amíg maradnak kiskapuk a jogi szabályozásban.