Megint hajat mereszt a Volvo kamionja

2016.11.30. 11:23

A Volvo Trucks PR-osai láthatóan értik a dolgukat: legalább évente egyszer mutatnak valamit, amitől leesik az emberek álla, és van benne Volvo kamion. A legemlékezetesebb persze Jean Claurde Van Damme spárgája volt a két FM tükrein, de volt távirányítású teherautó egy kislány kezében, 750 tonnás vontatás a 750 lóerős FH-val, legutóbb pedig 2400 lovas rekorddöntő szörnyet építettek.

Ez utóbbi mutatványokra persze joggal mondhatjuk, hogy nincs sok közük a valósághoz, ezért most olyat találtak ki, amiben az egyik főszereplő egy teljesen átlagos 540 lóerős FH vontató. Ilyenből fogy igazán sok, nem a 750 lóerős csúcsmodellből, és úgy tűnik, a cél ezúttal az volt, hogy demonstrálják az I-Shift váltó gyors váltásait, amely lényegében megszakítás nélküli gyorsítást tesz lehetővé. Kerestek még egy látványos hátteret – ezt a Dinári Alpokban találták meg Horvátországban – és két profit. Louise Marriott 12 éve vezet kamiont, Guillaume Galvani pedig profi siklóernyős, kettejükre bízták a mutatvány kivitelezését.

A lényeg, hogy a siklóernyő a sebességtől függően emelkedik és süllyed, azaz tökéletes összhangra volt szükség a sofőr és a pilóta között, hogy ne legyen nagyobb baj. Itt egy váratlan akadály, ami lassításra készteti a kamiont, egyszerűen nem fért volna bele, de igazi sportértéke a felüljáró alatti átrepülésnek van, ahol minden irányban csak néhány méter játéktér választotta el a bravúrt a katasztrófától. Mindenképp figyelemre méltó, hogy mindenki épségben megúszta. Mintegy mellesleg ez lehet Van Damme spárgája óta talán a leghasznosabb reklámfilm a Volvo számára, hisz itt tényleg egy közönséges, módosítatlan átlag-FH lényeges képességeit demonstrálhatták, amilyen a pontos sebességtartás, vagy az emelkedő leküzdése.