Intelligens Audik az évtized végére?

2017.01.05. 15:48

Korábban csak egy modellautót mutattak az új önvezető technológiával, a CES-en viszont már egy Q7-es rutinozik a parkolóban, amely négy nap alatt teljesen megtanulta a környezet jellegzetességeit.

audi ai q7

Az Audi az Nvidia segítségével fejleszti mesterséges intelligencia vezérelte önvezető rendszerét. A cél egy 4-es szintű robotpilóta kialakítása, ami azt jelenti, hogy bárhol elvezeti az autót külső beavatkozás nélkül, csak extrém helyzetekben jöhet zavarba. A jelenleg kapható rendszerek legfeljebb 2-es szintűnek számítanak, a skála pedig 5-ig tart – az 5-ös az a rendszer, amely tökéletesen megold minden helyzetet.

A német gyártó ígéretei közt az az igazán szenzációs, hogy 2020-ra elkészítenének egy sorozatgyártásra alkalmas változatot, míg mindenki más 2025-re, vagy későbbre tartja megvalósíthatónak a 4-es szintű önvezető rendszerek bevetését. Ezzel jelentős előnyre tehet szert az Audi a riválisokkal szemben, hisz az önvezető rendszerek annál kelendőbbek lehetnek, minél nagyobb mértékben képesek levenni a vezetés terhét a vezető válláról.