Infiniti QX50 – reszkethet az X3-as?

2017.01.10. 16:04

Detroitban kiállította az Infiniti a QX50-est, igaz, egyelőre a neve mögé kapott egy Concept jelzőt is. Ennek ellenére nincs benne sok tanulmányautó-szerű: láthatóan közel gyártásra kész az autó, csak tesztelik egy kicsit a közönséget, mielőtt véglegesítenék.

Az új modellt nem könnyű megkülönböztetni az Infiniti többi ötajtósától, hisz itt is ugyanazokból a stíluselemekből építkeztek a tervezők: nem csak a hűtőmaszk hasonlít a kisebb QX30-aséra, de az orr-rész elrendezése, az oldalablakok formája és a tetővonal is ugyanazt a sablont követi. Vannak persze különbségek – itt például hiányzik az autó orráról a motorháztetőre felkúszó jellegzetes él, és vaskosabb a hűtőrács krómpereme – de a karakterben alig van eltérés. Ez persze nem feltétlenül baj, több gyártó is sikerrel alkalmazza ugyanezt a sablon alapján tervezést, de az az érzésünk, az Infiniti formavilága túlzottan megosztó ahhoz, hogy igazán sikeres lehessen.

A tanulmányautóba az Infiniti legérdekesebb technikája kerül: a kétliteres, turbós változó sűrítésű négyhengeres, amely valószínűleg a QX50 szériaváltozatába kerül bele először. A 272 lóerős és 390 Nm csúcsnyomatékú motor 8:1 és 14:1 között változtatja a hengerek sűrítési viszonyát, ami a teljesítményhez képest kivételesen takarékos üzemet tesz lehetővé nagy csúcsteljesítmény mellett. Hosszabb távon állítólag teljesen ki szeretnék váltani vele a jelenleg használt 3,5 literes V6-ost, de a szupermodern motor nyilván kockázatot is jelent – nem csodálkoznánk rajta, ha emiatt haladnának ilyen óvatosan a szériaváltozat bevezetésével.

Ezzel együtt valószínű, hogy még az idén bemutatják a szériaváltozatot, amire szükség is lesz, hisz a QX70 mellett a QX50 az másik típus, amely még a korábbi márkaarculatot viseli, így túlzottan is jól látszik, hogy nem mai darab.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Horvátország

Az igazi nyaralást a tengerparti kikapcsolódás jelenti öblök, sziklák, vagy homokos partok mentén.