Megújul Amerika kedvence

2017.01.10. 11:33

A Toyota Camry évtizedek óta az amerikai személyautó-piac kedvence, kicsit érthetetlen módon, hisz nagyrészt rejtőzködő formatervű átlag szedánokat jelölt a név. Most viszont mintha megpróbálnának változtatni ezen, és valahogy érdekesebbé tenni a nagy négyajtóst.

A békés családi szedán ennek érdekében agresszív pofát, elnyújtott tetővonalat és itt-ott már túlzottan is komplikált formatervet kapott. Az összkép tényleg mozgalmasabb, mint eddig volt – bár ezzel nem mondtunk sokat – sőt, Camry-viszonylatban ez az új változat határozottan sportosnak látszik. Érdekes sajátossága az új modellnek a viszonylag alacsonyan vezetett övvonal, amely alighanem világosabb belső teret eredményez, de különös látni egy ilyen tucatautón az eltérő színűre fényezett tetőt is.

Az új modell egyik fontos újdonsága, hogy már a Toyota szabvány tömegautó-platformjára, a TNGA-ra épül, amely az alacsonyabb gyártási költség mellett elsősorban merevebb karosszériát és jobb passzív biztonságot ígér. Emellett az autó aktív biztonsági felszerelését is javították, alapáron jár például az aktív vészfék és a sávtartó rendszer – ezek ugyan nem újdonságok, viszont nagyban növelheti a közlekedés biztonságát, ha egy olyan típus alapfelszereltségét képezik, amelyből több mint évi 400 ezer példányt adnak el csak Amerikában.

A hajtás változik a legkevesebbet az elődökhöz képest: kétféle benzinmotort kínálnak a Camryhoz, 2,5 literes négyhengerest kap az alapváltozat, az erősebbik pedig 3,5 literes V6-ost hord az orrában. Ezen felül kapható hibridként is, ebbe is a 2,5 literes négyhengeres egy változatát építik. A két benzineshez nyolcfokozatú automata váltót kínálnak, a hibrid rendszerben pedig fokozatmentes automata dolgozik.

A Toyota egyelőre csak a négyajtós Camryt mutatta be, az egyetlen kétajtós változat a Nascar-versenyekre szánt kupé, amely V8-as és hátsókerék-hajtású, azaz az orrkialakításán túl semmi köze a szériamodellhez. Ám valószínű, hogy később utcára is bemutatnak egy kétajtós kivitelt, ahogy generációk óta mindig.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Esküvő, konferencia, céges tréning?

Nézzen bele a Travelo rendezvény mellékletébe, válogasson partnereink közül!