Már a sportkocsikban sem lehetünk biztonságban

2017.01.24. 11:11

A Takata légzsákok körüli botrány két éve pattant ki, 2016 májusára pedig megduplázódott az érintett autók száma. Nem múlhatott el azonban 2017 első hónapja sem anélkül, hogy újabb légzsákhibás típusokat jelentsenek be: 800 ezer Forddal bővült az eddig sem rövid lista. És még mindig nincs vége.

mercedes-airbags

Most újabb 640 ezer autóról derült ki, hogy az utasoldali légzsák okozhat súlyos, akár halálos sérüléseket is egy esetleges baleset során. Ezek között találhatunk Ferrari Californiákat, 458-asokat, FF-eket és McLaren MP4-12C-ket is. Igaz, ezek a teljes szám töredékét teszik ki, mindössze 1184 darabról van szó. A Subarunak 185 ezer, a Nissannak 152 ezer, a Mercedesnek 103 ezer autója érintett, de gond lehet Mazdákkal, BMW-kkel, Volkswagenekkel, Fisker Karmákkal, Mitsubishi i-MiEV-ekkel és mintegy háromezer Teslával is.

A problémás légzsákok piropatrona egy baleset során túl nagy erővel robbanhat fel. Így szilánkokra töri a környező fém- és műanyag alkatrészeket, amelyek szinte repeszként funkcionálva okozhatnak sérüléseket. A halálos áldozatok száma tíz fölötti, és több mint száz súlyos sérülést is feljegyeztek már.

Az NHTSA (amerikai közlekedési hatóság) vizsgálatai még folynak, a visszahívások is folyamatosak.