A Volkswagen ezúttal lenyomta a Toyotát

2017.01.30. 13:50

Hiába húzták vissza a dízelbotrány következményei, a Volkswagen 2016-ban több autót adott el világszerte, mint a Toyota, bár a különbség jelképes: a német óriás 10,3 millió autójával szemben a japán gyártó 10,2 millió járműve áll.

vwvstoyota

Mindkét cég eladásai növekedtek, de a VW nagyobb mértékben: 3,8%-kal, míg a Toyotánál 0,2% volt a bővülés mértéke. A japán gyártó gyengébb teljesítményéért legalább részben amerikai slágermodellje, a Camry felelős, amely iránt utolsó modellévében érezhetően csökkent a kereslet. Emellett Kínában is lassult az eladásaik növekedése a korábbi tempóhoz képest. A harmadik óriás, a General Motors 2016-ban kissé leszakadt a két éllovastól: 9,5 millió járművet adtak el, ami 3,1%-os csökkenést jelent.

A gyártók számára ez persze már a múlt, de elemzők szerint a jelenlegi sorrend egy darabig meg is maradhat. Donald Trump elnöksége a Toyotának árthat jobban, mivel a japán gyártó az Egyesült Államokban sokkal erősebb, mint a Volkswagen, és az autói jelentős részét még mindig importálja, annak ellenére, hogy az ország negyedik legnagyobb helyi autógyártójának számít. Elemzők szerint ha Trump tartja magát az ígéreteihez, és felülvizsgálja a szabadkereskedelmi egyezményeket, az a Toyota észak-amerikai eladásainak tartós csökkenéséhez vezet majd.

A japán cég ezt jelentős amerikai kapacitás-bővítéssel tervezi ellensúlyozni, öt év alatt mintegy 10 milliárd dollárt fektetnek az itteni termelőbázis bővítésébe, de amíg e lépés hatásai érezhetők lesznek, addig éveknek kell még eltelniük. Ugyanakkor a Bloomberg híre szerint a Toyota nyeresége tavaly hat hónapos összehasonlításban több mint a duplája volt a Volkswagenének, és a dízelbotrány költségeit ismerve ez sem igazán fog változni, vagy ha igen, aligha a német gyártó javára.