Szexizmussal vádolják a Teslát

2017.03.05. 06:51

Pert indít a Tesla ellen a cégnél dolgozó nők egyike. AJ Vandermeyden szerint ugyanis a férfiak kedvezőbb bánásmódnak örvendenek a vállalatnál. A mérnökként tevékenykedő Vandermeyden azt állítja, hogy kevesebbet keres, mint az a férfi, akinek a helyét átvette. Emellett pedig szerinte a nők nem kapnak megfelelő előrelépési lehetőséget sem - szemben a férfiakkal.

5616?w=700&q=55&auto=format&usm=12&fit=max&s=594e51d17a842fa751a

Az előrelépési lehetőségek hiánya azért különösen fájó számára, mert úgy érzi, többet, jobban teljesít másoknál, akiknek viszont ez megadatott. Továbbá nehezményezi, hogy amikor az értékesítési részlegnél dolgozott, nem fizették a túlóráit, és a szünetekkel sem volt elégedett. Ezen kívül a kollégák sem éppen a megfelelő szavakkal szólították meg, füttyögtek neki és beszólogattak.

A Tesla vezetői ugyanakkor egészen másképp látják a helyzetet. Azt mondják, fontos számukra a pozitív munkakörnyezet megteremtése és fenntartása. Hozzáteszik: Vandermeyden 2013-ban kezdett náluk dolgozni - az értékesítésen -, majd releváns diploma nélkül került mérnöki pozícióba. Miután a nő pert indított, újabb pozícióval is megkínálták, szerintük ugyanis minden más tényezőtől függetlenül próbálják elismerni a kemény munkát.

A cég reakciójából az is kiderül, hogy Vandermeyden nem először mutatta ki elégedetlenségét. Tavaly már panaszkodott az egyenlőtlenségekre, akkor a Tesla egy külső szakértővel vizsgáltatta ki az ügyet. Az EMC2Law-tól érkező Anne Hilbert viszont úgy találta, hogy a vádak nem megalapozottak. Kérdés, hogy ezúttal milyen döntés születik, kinek ad igazat a bíróság.