Így képzelték a jövőt a nyolcvanas években

2017.03.06. 06:04

Különös hirdetés jelent meg a német mobile.de hirdetési oldalon: az Italdesign Aztec egyik példányát kínálják eladásra. Az 1988-ban bemutatott különlegességért majdnem pontosan egymillió eurót, vagyis bő 300 millió forintot kérnek.

Az Aztec igazán futurisztikusnak számított a maga idejében - nemcsak kívül, hanem belül is. A kétüléses koncepcióautóban a sofőrt és az utast elválasztották egymástól, így csupán fejhallgatók és mikrofonok segítségével tudtak kommunikálni. Ezen kívül a navigáció, az elektromosan állítható külső tükrök és a JVC hifi is komoly dolognak számított.

A tanulmányautóba egy 2,2 literes Audi-öthengeres került, amely 200 lóerő leadására volt képes - a hirdetésben ugyanakkor 250 lovasként tüntették fel. Ehhez ötgangos Lanca Delta HF Integrale-váltót társítottak, amelyen keresztül a teljesítmény összkerékhajtási rendszerre jutott. A nulla-százat elvileg 7,7 másodperc alatt tudja az Aztec, végsebessége 250 km/h.

A modellből egyes források szerint 18, mások szerint 50 készült. Ezt a konkrét autót 1992-ben helyezték forgalomba, azóta mindössze hétezer kilométert futott. Így nemcsak ritka, hanem nagyon jó állapotú autóval bővülhet most egy pénzes gyűjtő garázsa.