Pop Up: csak átugorja a dugót

2017.03.08. 14:54

Az egyéni közlekedés mai koncepciójától rendesen elrugaszkodik a Pop Up nevű eszköz, amely gurulhat környezetbarát villanyautóként, repülhet helikopterként, vagy megközelítheti a célját vasúton is. A moduláris jármű nagyszerű ötlet, bár drága infrastruktúrát feltételez.

Az ötlet tulajdonképpen egyszerű: az utas egy kabinban utazik, amely a hozzá kapcsolódó hajtásrendszertől függően közlekedhet autóként négy keréken, vagy a drónokéhoz hasonló, négy csőlégcsavaros szerkezetet a tetejére kapcsolva haladhat a levegőben helikopterként, sőt, felpakolhatják vasútra is, aszerint, hogy melyik épp a leggyorsabb módja a célpont megközelítésének. Így háztól házig mehetnénk anélkül, hogy át kellene szállnunk. Az autó-alváz, amelyet a kabinhoz terveztek, természetesen elektromos, mintegy 130 kilométer hatótávval, és teljesen önállóan közlekedik. Az utasnak csak a célt kell megadnia, a többi feladatot a jármű irányítórendszere önállóan végzi, beleértve az esetleges hajtás-cserét is.

A közlekedésnek ez a formája igen vonzónak tűnik - végül is átszállások nélkül, sőt, érintetlen privát szférával tehetnénk meg nagy távolságokat – de amíg ebből a koncepcióból valóság lehet, nagyon sok problémát kell még megnyugtatóan megoldani. Egyelőre hiányzik a megfelelően intelligens irányítórendszer, amely minden lehetséges helyzetben biztonságos utazást tesz lehetővé, és ha ez meg is lenne, mielőtt a Pop Up széles körben használhatóvá válik, ki kell építeni a technikai hátteret, a hajtásmodulok tárolását és karbantartását végző rendszerrel.

Nem tudni, hogy valaha kiépülhet-e egy ilyen rendszer, és egyelőre az sem világos, hogy megfizethető lenne-e a fenntartása, így egyelőre nem sokkal több egy nagyon tetszetős álomnál, amely elvileg nem csak a mai személyautókat válthatná ki, de feleslegessé tenné az autókölcsönzés és a taxi intézményét is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!