Elhunyt John Surtees

2017.03.11. 00:53

Meghalt a motorsport egyetlenje, aki a gyorsaságimotoros világbajnokságon és a Formula-1-ben is világbajnoki címig vitte. John Surtees nyolcvanhárom éves volt.

b

Surtees az ötvenes években kezdte pályafutását a gyorsaságimotoros világbajnokságon, ahol már harmadik évében megnyerte az 500 köbcentis kategóriát az MV Agustával. Az olaszokkal 1960-ig további hat világbajnokságot nyert, hármat 350 köbcentis, hármat az 500 köbcentis géposztályban. 1960-ban már párhuzamosan indult motoros vébé mellett a Formula-1-ben, majd egy évre rá hátra hagyta motorversenyzést az autósportért.

John-Surtees-Aboard-The-MV-Agusta-

Három apró sikerekkel teli szezon után '63-ban a Ferrarihoz került, és a Nürburgringen megszerezte első futamgyőzelmét. A következő szezonban Graham Hillel és Jim Clarkkal meccselt nagyot a bajnoki címért, amit a kor szabályrendszerének hála, egyetlen pontos előnyben megnyert Hillel szemben. Ekkoriban a végelszámolásba csak a szezonban elért hat legjobb eredmény számított, máskülönben Hill két ponttal többet gyűjtött Surtees-nél.

John-Surtees-with-The-Ferrari-312-At-The-Monaco-Grand-Prix

Formula-1-es pályafutása végén még saját csapat alapításával is próbálkozott, végül 1972-ben egy bajnoki címmel és hat futamgyőzelemmel a háta mögött visszavonult. Volt motoros és autós kereskedése, a kétezres években pedig újra közel került az autósporthoz. 2005 és 2007 között az A1 Grand Prix brit csapatának vezetője volt, és egyengette 57 éves korában, 1991-ben született fia, Henry karrierjét. Egészen 2009 júliusáig, amikor Henry egy Formula-2-es versenyen életét vesztette.

John fiával, Henry-vel
John fiával, Henry-vel

John Surtess március 10-én, a londoni St George korházban hunyt el.