Elítélték a Maruti-gyár gyilkos lázadóit

2017.03.12. 09:09

Gyilkosság és erőszak alkalmazása miatt egy indiai körzeti bíróság pénteken elítélte a Maruti Suzuki maneszari gyárában kirobbant 2012-es lázadás harmincegy résztvevőjét.

jhv

A 2012-es lázadásban összesen mintegy háromezer alkalmazott vett részt. Az összecsapásokban megölték a gyár egyik magas rangú vezetőjét, és további kilencven embert megsebesítettek. A maneszari összeszerelő üzemben azután kezdődtek összetűzések, hogy a gyár egyik dolgozója felpofozta az üzem egyik vezetőjét, aki egy elfajult bérvita során ócsárolni kezdte beosztottját. Az alkalmazottak érdekképviselete nem engedte, hogy emiatt fegyelmi eljárást indítsanak ellene. A gyár feldühödött dolgozói vállalati vezetőket támadtak meg, épületeket gyújtottak fel és fosztogatni kezdtek. Közel négyezer rendőr segítségével sikerült rendet teremteni, de az összetűzések miatt a termelés egy hónapig állt.

A harmincegy elítéltből tizenhármat az Újdelhi közelében található gyár vezetőjének meggyilkolása miatt mondtak ki bűnösnek, 117 vádlottat viszont elengedtek. Az elítéltek büntetését március 17-én ismerteti a bíróság. Gyilkosságért Indiában akár halálbüntetést is kiszabhatnak. A pénteki ítélethirdetés előtt a helyi hatóságok rendbontástól tartva megtiltották, hogy négynél többen gyülekezzenek nyilvános helyeken, és ennek biztosítására járőröket rendeltek ki.