Maradék befolyását is feladja a Volkswagen korábbi ura

2017.03.20. 11:12

Valószínűleg Ferdinand Piech volt az utóbbi négy évtized legbefolyásosabb figurája a Volkswagennél, de úgy néz ki, elérkezett a történet vége a Porsche-unoka számára. A korábbi elnök és vezérigazgató eladja részesedése nagy részét a családi vállalkozásban, a Porsche SE-ben tulajdonostársainak, és távozik a Volkswagen csoport 52%-át birtokló cég vezetéséből.

piech vw

Ezzel a 80 éves Piech teljesen elveszíti befolyását a VW csoport vezetőségére, és valószínűleg teljesen visszavonul. Meglepő módon viszonylag olcsón, úgy 1,1 milliárd euróért adja el 15%-os részvénycsomagját – ez indirekt módon fel is értékeli a Volkswagen csoportot, amely a tranzakció alapján úgy 14,1 milliárd eurót ér e pillanatban, ami a cég méretéhez képest nagyon alacsony összegnek tűnik. Bizonyos, hogy a dízelbotrány előtt Piech részvényei ennek az összegnek a sokszorosát érték volna.

Ferdinand Porsche unokája 1963 és 1971 között a Porsche versenyrészlegénél dolgozott, majd egy családi belviszályt követően 1972-ben az Audinál folytatta. A teljes VW csoport vezetésében közvetlenül 1993-tól vett részt, és 2002-ig irányította a cég napi ügyeit. Ezek után egészen 2015 tavaszáig a felügyelőbizottság elnökeként irányított, már sokkal inkább a háttérből irányítva.