Mit jelent a fordított Mercedes jelvény?

2017.03.20. 16:54

Kínában bármi előfordulhat, még az is, hogy szembe jön a Csillag, fejjel lefelé, egy széltében összenyomott Mercedes pofán. A jelenség démoni, de úgy néz ki, az autóklónok országában ez sem zavar senkit.

A konkrét szentségsértőt úgy hívják, hogy Luxing iStar, és a mopedautók kínai megfelelői közt versenyez, amelyek jellemzően villanymotorral készülnek, és 45 km/h a maximális sebességük. Az iStart egy 72 V feszültségű akkumulátorról táplált 1,6 lóerős motor hajtja, és profilból nézve nincs is benne semmi különös. Talán az első generációs Kia Picantóra emlékeztet az oldalnézete nagyon halványan, bár a két íves borda, amellyel díszítették, már kifejezetten mercedeses vonás. Hátulról sincsenek igazán jellegzetes vonásai, szemből viszont egy az egyben ráműtötték az aktuális Mercedes egyen-orrot.

Az egész persze komolyan vehetetlen egy olyan autón, amely látványosan keskenyebb, mint amilyen magas, de egy ilyen autót nyilván atomjaira szedne a Daimler AG. jogász-csapata bárhol másutt a világon. Még úgy is, hogy a háromágú csillag a feje tetején áll, és a kontúrjai sem egyenesek, hanem finoman íveltek. Bárhol másutt a gatyáját is ráfizetné, aki ilyesmit merészel csak kiállítani is, nem hogy forgalmazni, de mivel a Népi Kínában nyugati cégek sokkal durvább esetekben sem nyertek még védjegyekkel kapcsolatos pereket, a gyártó nincs valódi veszélyben.

Szigorúan vége a Luxing persze nem is ugyanazokat a vevőket célozza, mint a Mercedes, hisz elektromos törpeautójuk, amely állítólag akár 150 kilométert is elgurulhat egy töltéssel, mindössze 22 ezer jüanba kerül, ami átszámítva kb. 913 ezer forintnak felel meg – Kínában már ennyiért tolhatják a vásárlók a csillagot.