Valódi károsanyag-kibocsátási adatokat ígér London és Párizs

2017.03.30. 15:58

Amióta egyértelművé vált, hogy a jelenleg érvényes NEDC tesztciklust könnyedén átverik az autógyártók, nincsenek olyan egységes adatbázis, ahonnan meg lehetne tudni, melyik autó mennyire szennyezi a környezetét a valóságban. Ezt a helyzetet használta fel egy kis önreklámra London és Párizs polgármestere.

pem

Anne Hidalgo és Sadiq Khan olyan honlapot ígér az őszre, ahol ezek az adatok a legtöbb ma kapható autótípusról egy helyen megtalálhatók lesznek. Természetesen a valós körülmények közti mérés is egy szabvány szerint zajlik, hogy az eredmények összevethetők maradjanak egymással: a WLTP nevű eljárást alkalmazzák majd, amely állítólag az átlagos használathoz nagyon hasonló eredményeket ad. A két polgármester azt mondja, a cél a vásárlók informálása, és ezen keresztül az ipar rászorítása arra, hogy minél alacsonyabb valós kibocsátású autókat állítson elő.

Arról egyelőre nincs szó, hogy a honlap adatai alapján szabályoznák a két világváros dugóadójának mértékét, pedig ez is kézenfekvő megközelítés volna.