Milliós visszahívás a Hyundainál és a Kiánál

2017.04.08. 10:25

Mintegy másfél millió autót kell visszahívnia a Hyundainak és a Kiának. Több típusnál is fennáll a motor meghibásodásának veszélye, a probléma a megmunkálásra és az összeszerelésre vezethető vissza.

6

A Theta-motorcsaládhoz tartozó négyhengeres benzineseknél a főtengelyek megmunkálásakor mehetett félre valami. Fémtörmelék kerülhet az olajjáratokba, ami korlátozza az áramlást, így a csapágyak nem kapnak megfelelő kenést, és idő előtt elhasználódnak. A sofőr figyelmét kopogó hang és a műszeregységen felvillanó olajnyomás-visszajelző hívhatja fel arra, hogy valami nincs rendben.

A hiba lehetősége a 2013-2014-es Hyundai Sonatáknál és Santa Féknél, valamint a 2011-2014 között gyártott Kia Optimáknál, 2012-2014-es Sorentóknál, 2011-2013-as Sportage-eknél áll fenn. Az Egyesült Államokban és Dél-Koreában hívják vissza ezeket a modelleket, és ha az átvizsgálás során szükségesnek találják, kicserélik a motort.

Az autónkénti költségekről ugyan nem tettek közzé pontos adatokat, de a becslések szerint bő kétszáz millió dollárjába kerülhet a két márkának ez az akció.