Új Audik jönnek, az egyik magyar lesz

2017.04.12. 06:30

Mindkét új Audi szabadidő-autó Közép-Európában készül majd, a Q4 Győrben, a Q8 pedig a VW csoport pozsonyi terepjáró-gyárában. Egyelőre csak sejteni lehet, hogy mit is takarnak a típusjelzések, hisz egyelőre egyik modellt sem mutatták be hivatalosan.

Ennek ellenére azért sejthető, hogy miről is van szó. A 2019-ra várható Q4-es valószínűleg a 2014-es TT Crossover tanulmányra emlékeztet majd: a Q3-as műszaki alapjaira épülő, kupétetős, összkerék-hajtású modellre számíthatunk, amely a BMW X4 és a Mercedes GLC Coupé közvetlen ellenfele lehet. Arról már döntöttek, hogy a gyártás Győrben folyik majd, és az autó méretéből és várható árfekvéséből adódóan valószínűleg viszonylag nagy mennyiségben készül majd a típus – erre utal, hogy a győri gyártelepet egy 80 ezer négyzetméteres karosszériagyárral is bővítik.

A másik újdonság, a Q8 Pozsonyban készül majd, amelyet tanulmányként már ezen a néven is láthattunk. A nagyméretű, de a Q7-esnél valamivel könnyedebb formatervű modell a VW csoport hosszmotoros terepjáró-platformjára épül majd, amelyre az Audi Q7 mellett a Bentley Bentayga, a Porsche Cayenne és a VW Touareg is – azok a modellek, amelyeket szintén Pozsonyban szerelnek össze.