Lancia: egy lépéssel közelebb a vég

2017.05.05. 13:31

Már három éve, hogy a Lancia elsorvasztása mellett döntött a Fiat vezetése. A korábbi ötlet, amely szerint a Chrysler autóival töltötték volna fel a kínálatot, nem igazán jött be, így egyetlen saját modellje maradt a Lanciának, az Ypsilon. Ezt eddig Németországban és Olaszországban kínálták, de április végén a német forgalmazásnak is vége.

A jelenlegi Ypsilon sem igazán friss modell, még 2011-ben mutatták be, és elég valószínűtlen, hogy lesz utódja, hiába tűnik még eladhatónak Olaszországban. Ahogy lejár a típus életciklusa – talán egy-két éven belül – várhatóan véget ér a Lancia lassú haláltusája. Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e helyette valami. Elvileg lehetne, hisz a Fiat Panda alapjaira Alfa Romeo, vagy akár egy még kisebb Jeep is készülhet, bár a töretlenül sikeres 500-asnak nem feltétlen kell efféle belső vetélytárs.

Az elmúlt két évtizedet nézve nem valószínű, hogy a Lancia bárkinek is hiányozni fog. A márkanévhez kapcsolódó legendás műszaki innovációkra – például az első nagy szériás V6-os motorra – már alig emlékszik valaki, és a 80-as évek ralisikerei is a múlt ködébe vesznek. Ezzel együtt is egy újabb színfolttal lesz szegényebb az autógyártás, hiszen minimális esély van rá, hogy a Lancia valaha is visszatérjen.