Újra gyártják az ős-Hummert

2017.05.09. 16:29

A Hummer márka már hét éve eltűnt a süllyesztőben – a General Motors csak a márkanevet tartotta meg – de most újra megvásárolható az óriási terepjáró, már ha valaki hajlandó egy kisebb vagyont fizetni érte. És úgy tűnik, Kínában akad is kereslet a típus iránt.

Mindez úgy lehetséges, hogy a katonai kivitelt – a HMMWV-t – korábban sem a General Motors gyártotta, hanem egy másik cég, az AM General, amely ma is gyárt minden lényeges alkatrészt, amely a H1 összeállításához szükséges. Elsődlegesen a típust rendszerben tartó haderők számára, de 2013 óta mintegy 60 ezer dollárért megrendelhető a polgári változat építőkészlete is. Ebben látta meg a lehetőséget a Humvee Export nevű vállalkozás: megbízták a VLF Automotive nevű céget, amely V8-as Fisker Karma átiratáról ismert, és rendelkezik saját autó-összeszerelő üzemmel, hogy ezekből a készletekből építsen új autókat.

A Hummer nevet nem használhatják, így az autók a Humvee C-Series nevet viselik, de egyébként messzemenőkig megegyeznek a Hummer H1-essel. Annyi a legfontosabb különbség, hogy a 6,5 literes, 190 vagy 205 lóerős turbódízel V8-as helyett a Corvette 6,2 literes, 430 lóerős benzines nyolchengeresével is megrendelhető. Úgy tűnik, egyelőre kizárólag a kínai vásárlókat célozzák, és a tervek szerint az év végéig legalább száz autót szeretnének legyártatni.

Az üzlet valószínűleg még hosszú évekig fenntartható lesz, hiszen az Egyesült Államok hadseregén kívül még több tucatnyi ország tartja rendszerben a HMMWV különféle változatait, és ameddig ezekhez szükség van alkatrészellátásra, addig valószínűleg az AM General építőkészletei is elérhetők maradnak. Ez pedig akár évtizedeket is jelenthet.