A Pininfarina fejleszti Irán új népautóját?

2017.05.10. 12:23

Az iráni ipar ugyan felszabadult az embargó nyomása alól, ami gyakorlatilag elszigetelte az országot európai partnereitől, de úgy néz ki, az ország legnagyobb autógyártója, az Iran Khodro nem szeretne még egyszer korszerű termékek nélkül maradni. Ezért a Pininfarinával fejleszttetnek korszerű, könnyen változtatható méretű platformot, amelyre később saját típusokat építhetnek.

Az Iran Khodro ugyan korszerű Peugeot típusok gyártására készül, de saját modelljei súlyosan elavultak. Elsősorban a Peugeot 405-ös különböző változatait gyártják, amely ugyan Év Autója volt 1988-ban, de azóta kicsit megkopott a konstrukció fénye. Talán ezért döntöttek úgy, hogy valami korszerűbbet fejlesztenének ki, a Pininfarina segítségével. Egyelőre annyi biztos, hogy egy új padlólemez megtervezéséért 70 millió eurót fizetnek a Pininfarinának, amely rendelkezik a megfelelő műszaki tapasztalatokkal. A munkára nincs sok idejük az olaszoknak: az iráni gyártó már 2019 végére gyártani szeretné az első típust, amely az új alapokra épül.

Kissé talán ironikus, hogy épp a Pininfarinát bízták meg, hisz az Iránban máig élő 405-ös Peuegot is az olasz stúdió tervezőinek munkája, igaz, ott a formatervezést bízták a cégre.