Minden tizedik dolgozóját elbocsátja a Ford?

2017.05.16. 17:06 Módosítva: 2017.05.16. 17:06

A Wall Street Journal szerint 10%-os létszámleépítés jöhet a Fordnál, ami mintegy 20 ezer fő elbocsátását jelentené. A Ford egyelőre nem kommentálta a hírt érdemben.

Egy ilyen lépés mindenesetre logikus volna, hisz az első negyedévben a cég profitja 1,6 milliárd dollárra csökkent a tavalyi 2,5 milliárdról, méghozzá úgy, hogy a forgalom növekedése mellett a cég nyereség-aránya csökkent. Az egyik probléma az, hogy hét év után Észak-Amerikában csökkent a könnyű gépjárművek – személyautók, SUV-k és pick-upok – iránti kereslet, miközben néhány típus bemutatásának költségei túlszaladtak az eredetileg tervezett költségvetésen.

A Ford nem kevesebb, mint 3 milliárd dollár költségcsökkentésre készül csak az idén, hogy kompenzálja a nyereség csökkenését. A Wall Street Journal belső információkra hivatkozva írja, hogy ennek érdekében kerülhet sor a leépítésekre. A Ford jelenleg 202 ezer főt foglalkoztat világszerte, ennek a létszámnak több mint a fele Észak-Amerikában dolgozik. Azt egyelőre a lap sem tudja, hogy milyen arányban érinthetik az elbocsátások a különböző régiókban működő üzemeket.

A gyártó csupán annyit válaszolt a lap felvetésére, hogy nagyobb elbocsátásokat egyelőre nem jelentettek be, és nem hajlandók spekulációkra reagálni – azaz a hír akár igaz is lehet.