Újabb piacokról vonul ki a General Motors

2017.05.18. 15:49

Különös látni, ahogy a vállalat, amely sokáig a világ legnagyobb autógyártója volt, tovább zsugorodik, méghozzá önként. Azt mondják, azokra a piacokra koncentrálnak a jövőben, ahol pénzt tudnak keresni, minden más mehet a levesbe.

gmindiaclosure

Már csak azért is meglepő a döntés, mert úgy volt, hogy Indiában terjeszkedne a GM, durván egymilliárd dolláros befektetésről döntöttek 2015-ben, amely nagyrészt gyárbővítésre és korszerűsítésre ment volna. Így viszont ezt a pénzt legalább részben megspórolhatja a General Motors. Érdekes módon ez nem jelenti, hogy minden érdekeltségét feladná a cég Indiában: tovább működik fejlesztőközpontjuk Bangalore-ban, és egy üzem Talegaonban, ám a gyár a továbbiakban már csak exportra termel, elsősorban Kína számára. Az indiai leépítésnek persze jó oka van: a GM modelljeiből nem fogyott elég a nyereséges működéshez.

Dél-Afrikában épp fordított a helyzet: míg autókat várhatóan továbbra is forgalmaznak majd, az ottani üzemben meglevő 30%-os részesedését partnerének, az Isuzu Motorsnak adja el a GM, ahogy Februárban közös kenyai gyárral is tette. Ezzel a lépéssel is újabb lépést tesznek afelé, hogy a GM-et karcsúbb, hatékonyabb és nyereségesebb vállalattá tegyék.

Az átszervezés persze nem lesz ingyen: a szingapúri nemzetközi központ leépítésével, illetve az indiai és afrikai kivonulással együtt vagy félmilliárd dollárral lesz vékonyabb a GM pénztárcája. Ám azt mondják, így évente 100 millió dollár megtakarítás várható, azaz néhány éven belül valószínűleg megtérül a karcsúsítás.

A GM elnöke, Dan Ammann azt nyilatkozta, hogy a cég most három nagy piacra koncentrálja erőforrásait: Észak-Amerikára, Kínára és Latin-Amerikára. Ott próbálnak tovább növekedni, ahol már most is erősek a pozícióik, viszont kivonulnak a veszteséget hozó piacokról, ahogy Európában is tették az Opel eladásával.

A legnagyobb kérdés persze az, hogy hosszú távon jó ötlet-e nagy, a későbbiekben akár a növekedés lehetőségével kecsegtető piacokat elhagyni, de erre csak az idő adhat választ. A befektetők mindenesetre nem különösebben tűnnek optimistának: a GM részvényekkel a 33 dolláros névérték közelében kereskednek, azaz az átszervezési tervek hatása egyelőre nem látszik az árfolyamon.