Több száz hibrid rendőrautó áll szolgálatba

2017.05.31. 06:56

Összesen 635 Outlander PHEV-et rendszeresít az ukrán rendőrség, amely így jelentősen csökkentheti a károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátást, amellyel a járőrözés során terhelik a környezetet.

Nem ez a Mitsubishi első nagy üzlete a régióban: korábban az észt rendőrséget szerelték fel 507 i-MIEV kisautóval, ám ezek az autók jóval használhatóbbnak ígérkeznek, mint a tisztán elektromos városi törpék. Az Outlander PHEV hajtásrendszere három motorból áll: egy kétliteres, 121 lóerős benzines négyhengeresből, és két, egyenként 60 lóerős villanymotorból. A rendszer össz-teljesítménye 203 lóerő, ehhez képest a testes SUV nem kifejezetten dinamikus, 11 másodperc alatt gyorsulhat száza, a végsebessége pedig 170 km/h.

A lényeg a rendőrségi használatban nem ez, hanem hogy elvben tisztán elektromos üzemben elmegy 50 kilométert, és konnektorról is tölthető. Ez pedig lassú járőrözésnél mind a károsanyag-kibocsátását, mind a fenntartási költségét a töredékére csökkenti, hisz lehetséges, hogy a benzinmotorra akár napokon át nincs szükség, ha éjszakánként tölthetik az autókat.

A beruházás nagy részben a Zöld Befektetés Program keretében valósult meg: az új rendőrautókkal megspórolható szén-dioxid-kibocsátási kreditek eladásából finanszírozzák.