Villany pickup, ahonnan nem várnád

2017.06.01. 16:44

Kanadából. Egy új kanadai startup, a Havelaar jött elő a semmiből egy érdekes pickup-tanulmánnyal, mindjárt egy villanyossal. Íme Bison, azaz a bölény.

Ontarióban, egy elektromos mobilitásról szóló konferencián mutatták meg a világnak a Havelaar Bisont. A semmiből jött új torontói autós cég termékét, amely cég reményei szerint hamarosan gyártó lesz, méghozzá ennek a saját fejlesztésű elektromos pickupnak a gyártója. A Havelaarról egyelőre keveset tudni, a Bison munkáiról is annyit árultak el csupán, hogy a Torontói Egyetem segített nekik a tervezésben.

A formát sikerült karakteresre faragni, etéren hozzák, amit egy újonc márkának kell. Az utastérben már szemet bök egy erős Tesla-nyúlás, a függőleges nagy központi kijelző. Azt leszámítva még egy melós pickuphoz mérten is sokműanyagos, elnagyolt munkának tűnik a beltér. Felépítéséről annyit tudni, hogy a vázszerkezet szénszálas acél, míg a meghajtást két villanymotor biztosítja: egy hajtja az első kerekeket, egy a hátsót. Teljesítményről még nem esett szó, a hatótávról viszont már beszéltek a kanadaiak: egy töltéssel legkevesebb 300 kilométeres hatótávot ígérnek.

Villanypickuppal berobbanni a köztudatba nem volt rossz ötlet. Még az is lehet, hogy a kanadai patriotizmus összehoz néhány megrendelést és hamarosan szériaautó lesz a tanulmányból, de Kanadán kívül már nehezebb dolguk lesz: a szintén ismeretlen Workhorse villany platósa már úton van a sorozatgyártásba, a Tesla pedig még erre az évtizedre ígéri a saját pickupját